יום חמישי, 2 במאי 2013

קיש ירקות פרווה (טבעוני)


שבועות מתקרב ויש  אנשים הרגישים ללקטוז ,טבעונים או מטעמי כשרות מאוד אוהבים פשטידות וקישים (גם אחותי היקרה רגישה ללקטוז) ומחפשים תחליפים למתכוני הגבינות.
החלטתי להכין קיש עשיר, טעים וללא לקטוז . השתמשתי בבצק שמרים ובמלית ירקות מוקרמים בשמנת סויה.
הריח בבית היה נהדר ונרשמה התלהבות גם אצל אלה שלא רגילים לאכול מוצרי סויה



קבלתי להתנסות משקה סויה ושמנת עמידה של חברת ולסויה VALSOIA . החלב  היה מעט אפרורי אך באפיה ובבישול לא הייתה לכך חשיבות. 
השמנת הצמחית הייתה מאוד סמיכה במרקם שלה ולכן הוספתי חלב סויה כדי לקבל  מרקם נוזלי יותר שהייתי צריכה במלית הקיש.
מה שחשוב מבחנתי זה שאנחנו אכלנו את הקיש בהנאה גדולה מבלי לחוש בטעמי לוואי של מוצרי הסויה.
 
חומרים (לתבנית מרובעת בגודל 25 על 20 ס"מ)
בצק שמרים
300 גר' קמח (2 כוסות ועוד 2 כפות)
6 ג' שמרים יבשים (כ- 3/4 כף)
1 כפית מלח
2 כפות סוכר
3 כפות שמן זית
200 מ"ל חלב סויה קר (השתמשתי בחלב סויה של חברת ולסויה)
3 כפות שומשום שחור

מלית ירקות
4 יח'בצל יבש בגודל בינוני
2 גבעולי כרישה
1 בטטה בינונית
3 כפות שמן זית
200 מ"ל שמנת צמחית (השתמשתי בשמנת צמחית של חברת ולסויה)
150 מ"ל חלב סויה (השתמשתי במשקה סויה של חברת ולסויה)
 1 כפית סוכר
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1 כפית אורגנו מיובש
4 כפות טחינה גולמית

אופן הכנה

בצק שמרים
בקערת המיקסר לנפות את הקמח,להוסיף שמרים יבשים,סוכר ושומשום שחור ולערבב להוסיף מלח ולהתחיל לערבל במהירות נמוכה. להוסיף חלב סויה ושמן זית להמשיך לערבל לקבלת בצק אחיד,אם הבצק דביק אפשר להוסיף עוד כף או שתיים קמח. זמן לישה במהירות בינונית כ- 5 דק'. לקבלת בצק גמיש ורך.  להעביר את הבצק לקערה משומנת ולכסות בנילון נצמד. זמן התפחה כחצי שעה.
בזמן שהבצק תופח נכין את מלית הירקות

מלית ירקות
לקלף את הבצל,לחתוך לחצי וכל חצי לחתוך לפרוסות דקות. כך לחתוך את הבצלים ולשים במחבת רחבה וגדולה ,להדליק את אש על עוצמה חזקה,להוסיף את השמן ולערבב מידי פעם בכף עץ. לנקות את הכרישה מהעלים הירוקים לשטוף היטב ולחתוך לפרוסות דקות. להוסיף למחבת. להחליש את האש לחום בינוני ולהוסיף כפית סוכר,אורגנו,מלח ופלפל שחור.
לקלף את הבטטה ולגרר על מגררת (זו עם החורים הגדולים) אני השתמשתי בקולפן מיוחד,משונן שיוצר פסים ארוכים (ראו תמונה מצורפת)
לאדות יחד בצל וכרישה על אש בינונית כ- 20 דק', הבצל צריך להיות רך ושקוף כשמתחיל להזהיב להוסיף את הבטטה המגוררת ולבשל יחד כ- 10 דק'.
לערבב יחד שמנת צמחית וחלב לקבלת נוזל אחיד. לשפוך למחבת עם הירקות ולבשל יחד כ- 4 דקות. להסיר מהאש ולהעביר לקערה בינונית לצינון.
לאחר חצי שעה שהבצק תפח , מעבירים לנייר אפייה מקומח מעט ומרדדים את הבצק למלבן גדול יותר מרוחב התבנית, מעבירים בעזרת נייר האפייה את הבצק לתבנית ,מהדקים את השוליים לדפנות. נותנים לבצק לתפוח עוד חצי שעה.
לאחר חצי שעה,מערבבים את המלית בקערה ומעבירים לתבנית המרופדת בבצק. מסדרים את הירקות ושופכים מעל 4 כפות טחינה.

להעביר לתנור בחומם מראש ל-210 מעלות. יש לשים את התבנית בחלק התחתון של התנור. זמן אפייה כ- 20 דק'. לאחר 20 דק' להוריד טמפ' ל- 190 מעלות לעוד 15 דק'.
להוציא את הקיש מהתנור ולהעביר בעזרת נייר האפייה לרשת צינון. לשלוף בעדינות את נייר האפייה מלמטה (להעזר בסכין ארוך ועבה או מרית מתכת) ולהחזיר את הקיש שמונח על הרשת לתנור לאפייה נוספת של 10 דק' בעדיפות על חום תחתון.



רצוי לאכול את הקיש כשהוא טרי
בתאבון




5 תגובות:

  1. הקיש ניראה נהדר, ולמרות שאני לא טבעונית (רק צמחונית), הוא מאד מוצא חן בעיני!!
    מחינתי הוא מתאים יופי לכל ארוחת ערב

    לא הבנתי עם החלב במקור נראה אפרורי או שהוא נהפך לאפרורי - כי אם זה (נהפך לאפרורי) זה אומר שהוא מתפרק בחום.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה וויני.
      לגבי החלב, מלכתחילה היה לו גוון מעט אפרפר,אחותי אמרה לי (היא צורכת חלב סויה על בסיס קבוע וניסתה המון סוגים) שזה מאפיין חלב סויה. בבישול החלב לא התפרק כי לא העברתי אותו ממש רתיחה חזקה לאורך זמן.באפייה גם התערובת נשארה הומוגנית ויצאה במרקם טעם טוב באכילה.
      וכן עשיתי עבודת מחקר לא קטנה בנושא מוצרי הסויה..זה ממש עולם ומלואו :-)

      מחק
  2. תודה על הטעימה ...הקיש נראה מעולה .אני ישים חלב רגיל ולא סויה ..
    המתכון הגיע בזמן אוטוטו שבועות וזה בדיוק מתאים וגם טעים .
    חיבוק מתוקה.

    השבמחק
  3. מאפה מקסים בעיניי, רויטל
    לגמרי פתרון מעולה לרגישים..
    מתכון נהדר
    שבועות שמח לך ולמשפחה
    רותי

    השבמחק
  4. תודה רויטל על המאפה...
    הרגישים ללקטוז קופצים משמחה.
    חיבוק
    שבת שלום

    השבמחק

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...